Verse Vis

Habraken Vis, gevestigd aan de buitenhaven te Stellendam, betrekt de verse vis van de schepen "om de hoek". Topverse scharrelvis. Die dagelijks z'n weg naar de klanten/consumenten weet te vinden. Schol, tong, tarbot, griet, maar ook tongschar, zeebaars, rog en rode poon komen direct vanuit de afslag naar Habraken Vis.

Wat het verse assortiment betreft mogen de schaal- en schelpdieren niet onvermeld blijven. Ook in dit verband heeft Habraken Vis een naam hoog te houden. De mosselen komen van heel dichtbij, namelijk uit de noordelijke tak van de Oosterschelde, nabij Bruinisse. De hangcultuurmosselen worden daar gekweekt en doorlopen de gehele cyclus van broedje tot consumptiemosselen in het bijzonder schone zilte zeewater. Het resultaat is een blanke, romige mossel en een hoog vleespercentage. De mosselen die afkomstig zijn uit de bodemcultuur, komen zowel van de Waddenzee als de Oosterschelde percelen. Doch pas na verwatering in de genoemde noordelijke tak en verwatering aan boord van een mosselkotter, komen deze geschoond op de markt. De slagzin "'s ochtends uit het water, 's avonds op tafel" kan daarom vaak bewaarheid worden.

De overige schelpdieren, oesters, waaronder de fameuze platte Zeeuwse oester, kokkels, palourdes (tapijtschelpen), mesheften, kreukels, etc. worden in de zaak vanuit gekoeld zeewater verkocht. Deze zijn bijna allemaal uit de regio afkomstig en worden eerst enige tijd in kisten overboord in Bruinisse verwaterd. Dit geldt eveneens voor de Zeeuwse kreeft die tussen 1 april en 15 juli wordt bevist. Buiten die periode draait het om de Canadese kreeft.